5 nieoczywistych sposobów na zaplanowanie kuchni marzeń.


5 nieoczywistych sposobów na zaplanowanie kuchni marzeń.

Idealna kuchnia w 5 krokach.

Jeśli jesteś właśnie na etapie planowania swojej wymarzonej kuchni, to chcę Ci podpowiedzieć na co warto zwrócić uwagę nie tylko podczas ustawiania w niej mebli, wybierania sprzętów AGD czy dobierania kolorów. Podam Ci wskazówki jak osiągnąć swoją idealną kuchnię w 5 krokach, o których nikt Ci wcześniej nie powie. Ba, prawdopodobnie dopiero jak staną meble, włożysz wszystkie swoje rzeczy do kuchni i zaczniesz w niej pracować to… wtedy dopiero się zorientujesz, że coś w niej nie gra. Jak uniknąć tych błędów, na co zwrócić uwagę, żeby była ona zarówno funkcjonalna jak i po prostu ładna?


1. Trójkąt roboczy

    Brzmi dość skomplikowanie, ale wcale tak nie jest. Podstawową zasadą trójkąta roboczego jest to, żeby 3 najważniejsze sprzęty w kuchni czyli lodówka, zlewozmywak oraz kuchenka (indukcyjna czy gazowa) były dla Ciebie dostępnie na wyciągnięcie ręki, a także w dość bliskiej odległości od siebie. Nie znaczy to, że wszystkie sprzęty mają stać obok siebie, bo to nie wygodne. Chodzi o to, że jeśli ustawisz lodówkę, dwie szafki dalej zlew i np. vis a vis zlewu kuchenkę, to na planie łącząc te sprzęty liniami, powstanie trójkąt. Jest to sprawdzona metoda planowania, pod którą dopasowujemy resztę wyposażenia kuchni.


    2. Korpusy dopasowane do frontów

    Najbardziej popularnym sposobem na przygotowanie korpusów do mebli kuchennych jest wykonanie ich z białej płyty meblowej. Jeśli zatem zamawiasz fronty np. niebieskie czy zielone, to białe środki szaf będą się odznaczać przy kolorowych frontach! Dlaczego? Ponieważ między frontami stolarz robi kilku milimetrowe dystanse, aby nie ocierały się one o siebie podczas otwierania. I właśnie przez te szczeliny białe korpusy prześwitują. Co należy zatem zrobić? Zwróć uwagę na to czy przy montowaniu szafek krawędzie korpusów będą dopasowane do koloru Twoich frontów. Możesz oczywiście zamówić też środek szafek w kolorze podobnym do frontów, ale to jest opcja premium, za którą trzeba będzie dopłacić.

    Zobacz karuzelę, na której pokazuję ten przykład.


    3. Oświetlenie blatu

    Najczęściej blat kuchenny jest oświetlany dzięki listwie LED, którą umieszcza się pod szafkami wiszącymi. Taką listwę możesz zapalać albo z przełącznika na ścianie, jak zwykłą lampę, albo możesz ją zapalać poprzez czujnik dotykowy na samej listwie LED. Ważne jest, aby zachować ciągłość linii światła, aby po zapaleniu nie było efektu przerywania między łączeniami szafek. Można to zrobić dzięki dodaniu dodatkowej płyty meblowej, która będzie od spodu szafek wiszących. To właśnie w niej należy schować listwę LED. Dodatkowym atutem tego rozwiązania jest to, że nie oglądasz codziennie korpusów od szafek wiszących.

    Zobacz film, na którym pokazuję ten przykład.


    4. Lodówka (nie) do zabudowy

    Kiedy decydujesz się na wybór lodówki, która nie jest przeznaczona do zabudowy i schowania jej za frontami meblowymi, to też możesz ją ładnie wkomponować w całą zabudowę. Nie musisz oglądać kabli czy kurzu, który będzie się za nią zbierać. Taką lodówkę można osłonić od boków i panelami z płyty meblowej (np. lakierowanych na ten sam kolor co fronty), a nad nią zrobić dodatkową głęboką szafkę. Ważne jest, aby pamiętać o zrobieniu otworów wentylacyjnych nad lodówką lub na jednym z boków. Ciepło, które oddaje lodówka kumuluje się przy zabudowie, więc otwory wentylacyjne dają możliwość ujścia temu ciepłemu powietrzu. Zwróć też uwagę czy panele osłaniające lodówkę są maksymalnie do uszczelek od drzwi. W ten sposób będziesz mieć możliwość otworzenia ich na szerzej niż 90 stopni i wyciągnięcia szuflad.

    Zobacz film, na którym pokazuję ten przykład.


    5. Wentylacja

    Skoro do lodówki potrzebna jest wentylacja to do innych sprzętów również trzeba o niej pamiętać. Które sprzęty mam na myśli? Przede wszystkim płytę do gotowania oraz piekarnik. Szczególnie, kiedy płyta i piekarnik są zamontowane jedno pod drugim. W momencie włączenia obu sprzętów na raz, mogą się przegrzać. Co prawda, producenci w instrukcji do sprzętu podają informację jaki należy zachować dystans między płytą a piekarnikiem, natomiast… kto te instrukcje czyta! Poza dystansem, warto jest w cokole pod szafkami zrobić otwory wentylacyjne, by ciepłe powietrze znalazło ujście. W sytuacji, gdy nie podłączasz okapu do pionu (aby wrzucał powietrze na zewnątrz), to też warto pomyśleć o otworach wentylacyjnych przy okapie w zabudowie. Powietrze, które wyciągnie podczas gotowania powinno znaleźć ujście z szafek.


    Mam nadzieję, że tych kilka cennych wskazówek, których nie znajdziesz na innych blogach czy w artykułach, pomoże Ci osiągnąć efekt wymarzonej i funkcjonalnej kuchni, która posłuży Ci przez wiele, wiele lat.

    Czujesz, że przydałaby Ci się pomoc przy projekcie Twojej kuchni? Umów się ze mną na spotkanie, a porozmawiamy o tym jak mogę pomóc.